BrotherSharpFanClub.com
犀利哥討論區 為弱勢發聲 重溫香港電台中文歌曲龍虎榜 政治 素食
「毒瘤明」劉錫明大方還是虛偽?
劉錫明感恩回歸香港娛樂圈

劉錫明感恩回歸香港娛樂圈

超過20年未有在香港演出嘅藝人劉錫明,日前出席YES 25周年群星演唱會,一出場即獲觀眾歡呼,他先唱出《是緣是債是場夢》,之後便在台上表示:「我哋好耐冇見,有廿幾年,呢廿幾年裏面,好多朋友都擔心我嘅身體健康,擔心我有惡性(腫瘤)…托賴,我一向以來身體都好好,我都祝各位身體健康。」

之後他獲觀眾送花,再說:「其實我真係好感恩,因為呢個花名令好多人仲記得我,佢畀咗好多歡樂大家。」

近年一眾記者忙著為劉錫明平反, 似乎都想為自己洗脫當年助紂為虐冷眼旁觀倪震為保護周慧敏而作出的惡毒攻擊的罪惡感, 劉錫明反而一直落落大方, 對舊事一笑置之。有人讚他大方, 也有人覺得他以退為進搏取觀眾好感很虛偽, 無論如何他的出現都替近來死氣沉沉的娛樂圈帶來生氣。相比起近年的大牌明星, 一不喜歡就動用律師信告周刋或報章, 劉錫明的含忍舉動令人不解, 但看了以下節錄自都市日報的文章, 大家會明白固中原因。

劉錫明指自己天生懂得算命,他曾為自己的事業算過,「餓唔死、飽唔親,放心,發唔到達但OK㗎!一生夠用。做唔到大生意,小生意就得,依家喺北京同廣州都有投資少少。滿足就未滿足,仲要做㗎大佬!我都想返香港發展,拍吓戲都好。我係唱歌出身,不過依家唱歌都幾艱難,香港個樂壇同十幾年前真係爭好遠,但我會Keep住On Stage個感覺。」若當年沒有被抹黑成「毒瘤明」,劉錫明在香港的發展或會更好嗎?他直言未必,「塞翁失馬,焉知非福?當年咁多是非,到底係吉定凶?有好多嘢你係求唔到嘅,順勢而為囉。當年離開香港亦都唔係因為是非或者某個人,我冇話大唔大方,本來就無怨無仇,只係當時同無綫約滿咗,佢叫我簽5年,我堅持兩年,就鬧翻咗。咁啱有個朋友介紹我去台灣拍戲,咁啱套戲反應又好好,就順理成章喺台灣做嘢。我嗰時喺台灣真係好順利,仲出唱片,你話呢個唔係運氣咩?」劉錫明坦言一早算出94年尾有大變動,但他強調是好事,因為自己和太太的緣分就由此而起,也許「萬般皆是命」是真的,但活得舒坦與否,完全取決於個人心態。

劉錫明懂得隨遇而安, 正如許冠傑歌曲的一句歌詞「命裡有時終需有 命裡無時莫強求」, 值得每天追求名利的香港市民深思。

劉錫明出席Yes25周年演唱會風頭蓋過校長譚詠麟

劉錫明出席Yes25周年演唱會風頭蓋過校長譚詠麟

至於笑稱同《YES!》一樣咁大既校長譚詠麟壓軸出場,先與顧芮寧以多首經典金曲解答愛情疑難,包括《情憑誰來定錯對》﹑《愛多一次痛多一次》﹑《一首歌一個故事》,聽得台下觀眾彷彿經歷多次青春愛情歲月!哭過回味過後,校長便帶領一眾歌手於台上大唱經典快歌Medley,以大派對形式完結,將氣氛推至最高峰,令全場high爆站立起來﹗。

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.